Orkide Normal Toprağa dikilir mi? Orkide Toprağı 3 önemli bilgi

orkide toprağı nasıl olmalıdır?

Orkide saksı karışımı nasıl olmalıdır?

Orkide severler için bitkinin bakımı çok önemlidir ve bu yüzden her şeyi doğru yapmak isterler. Doğru şekilde sulamak, saksı değişimi, çiçeklenmesi için ne yapılır gibi bakım hakkında detaylara ve sorulara sahiptirler. orkide Saksı değişimi her yıl çiçeklenme sonrası yapılmalıdır ve bu yüzden toprak çok önemlidir. Orkide toprağı diğerleri ile aynı olmayabilir bu yüzden orkide türüne dikkat etmelisiniz. Bu makalemizde orkide normal dikilir mi sorusunu yanıtlayacağız.

Orkide toprağı nasıl olmalı?

Orkideler tropikal epifitler grubuna aittir. Normal toprakta değil, ağaçların dallarındaki tropikal yağmur ormanlarında yetişirler. Orkideler bu nedenle besinlerini topraktan değil, dalların çatallarındaki çiğ humus birikintilerinden alırlar. Mineral bileşenleri ayrışma sırasında açığa çıkar ve yağmur suyunda birikir. Bu nedenle, kelebek orkideler (Phalaenopsis melezleri) gibi türler sıradan saksı topraklarında gelişmezler , ancak yağmur ormanındaki alt tabakaya benzer özel orkide toprağına ihtiyaç duyarlar.

orkide toprağı içeriği nasıldır?
orkide toprağı nasıl olmalıdır?

her iki ila üç yılda bir orkide saksıları değiştirilmelidir.

İki ila üç yıl sonra, orkidelerin genellikle saksı değişimi gerekir çünkü kökler daha fazla alana ve taze alt tabakaya ihtiyaç duyar. En geç etli kökler bitkiyi saksıdan kolayca kaldıracak kadar yer kapladığında aktif olmalısınız. Aynı anda çiçeklenme ve köklenme orkideler için çok enerji harcadığından, çiçeklenme döneminde saksı değişiminden kaçının.

Phalenopsisten-Neredeyse sürekli çiçek açan ve acilen daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyan orkideler, dikim işlemi sırasında bitkinin gücünü kullanarak kökünü kullanabilmesi için çiçek sapları kesilir. Saksı değişimi için en iyi mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Orkide köklerinin büyümesi için bitkinin yeterince hafif olması ve çok sıcak olmaması önemlidir.

Orkide kabuğu benzeri, havadar özel toprağa ek olarak, mümkünse yarı saydam bir saksıya da ihtiyaç duyar . Kökler sadece su ve minerallerin sağlanmasından sorumlu değildir, aynı zamanda ışık iyi olduğunda kendi yaprak yeşilini oluşturur, bu da orkidelerin büyümesi için çok faydalıdır.

orkide toprağı nasıl olmalıdır?
Orkide saksı karışımı nasıl olmalıdır?

Orkide Toprağı gübreleme

Orkideler, çiçek açtıktan sonra bile yaklaşık ayda bir döllenir. Gerekli besin maddelerini sağladığınız bitkilere özel olarak hazırlanmış orkide gübresini kullanın . Mantar ve haşere istilasını önlemek için çiçeği gübre ile ıslatmamaya dikkat edin  . Orkide gübresi söz konusu olduğunda, sıvı gübre ve orkide çubukları arasında seçim yapabilirsiniz . Ayrıca mağazalarda orkide kürleri de bulabilirsiniz.

Çiçek açtıktan sonra orkidelerinizi kestiniz . Kesmemeye özen gösterin geri ölü çok fazla kaynaklanıyor . Bu şekilde orkide gerekirse tekrar filizlenebilir. Ancak kahverengi, ölü gövdeler, yapraklar ve bitkinin diğer kısımları uzaklaştırılmalıdır.

Bu aynı zamanda hava kökleri için de geçerlidir : kesmeden önce bitkinin bu önemli kısımlarına su püskürtün ve canlı olup olmadıklarını kontrol edin. Hava kökleri artık yeşile dönmezse, ölürler ve ayrılabilirler. İdeal olarak, havadan su ve besinleri emdikleri için, yalnızca çok fazla büyümüşlerse, canlı hava köklerini budamanız gerekir.

Orkide için doğru saksı

Orkide saksıları genellikle daha yüksek tasarlanır çünkü bitkiler suda durmayı sevmezler. Fazla su, su basması olmadan ve orkide zarar görmeden yüksek tencerelerde yerde toplanır . Orkide çubukları ve klipsleri gibi aksesuar ürünlerle de bitkilere destek verebilir ve çiçek salkımlarını oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Orkideleri düzenli aralıklarla saklayın. İlkbaharda çiçek açtıktan sonra iki ila dört yıl arasındaki aralıklar uygundur . Bitki kuruduğunda ve gövdeler kahverengiye döndüğünde saksı değiştirmeye başlayın . Pürüzsüz plastik saksılar  ve köklere nefes almaları gereken havayı veren orkideler için özel bir alt tabaka bunun için uygundur .

Orkide toprağı nasıl olmalı sorusunun cevabını internet üzerinden yaptığımız araştırmalar ve kişisel tecrübelerimiz ile açıklamaya çalıştık. Bu konuda sorularınız varsa konu altından sorabilirsiniz. Sitemizde orkideler gibi bir çok bitki hakkında bu tarz bilgileri bulmanız mümkün.

Orkide için 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir.
Orkideler, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunan iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.
Orkideler epifit bitki türleridir. Bu sebeple yapraklarının olduğu gibi köklerinin de ışığa ihtiyacı olmaktadır. Bu cins orkidelerde şeffaf saksı kullanımı bitkinin köklerinin ışık görmesine olanak sağlayacak ve orkidemizin sağlıklı yetişmesine yardımcı olacaktır.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir