Lale çiçeğinin özellikleri Nelerdir? Bakımı Hakkında Merak Edeceğiniz Herşey…

lale çiçeği nasıl sulanır?

lale çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Lale çiçeğinin özellikleri çok fazladır. Renkleri bir çok anlam ifade ederken bir çok hikayeye de sahiptir. Arapça dilinde Allah lafzını taşıyan lale çiçeği, Osmanlı’nın da sembolüdür. Bu kadar büyük anlamlar taşıyan lale çiçeğinin özellikleri hakkında biraz yazmak istedim.

Günümüzde yaygınlaşan bahçe laleleri, Doğu’da ıslah çalışmaları ile yabani formlardan gelişmiştir. Altmış santimetreye kadar yüksekliklere ulaşabilen, çok yıllık, ampul oluşturan bitkilerdir.

Bazıları, yaklaşık otuz santimetre uzunluğundaki yaprakları doğrusaldır, neredeyse yumurta şeklindedir ve çeşidine bağlı olarak dalgalı veya düz bir kenara sahiptir.

Çan şeklindeki tek çiçekler, çiçeklenme döneminden sonra silindirik kapsül meyvelere dönüşerek birçok farklı renkte görünür. Pembe, turuncu, kırmızı, açık yeşil, sarı ve beyaz lale çiçeklerinin yanı sıra viral enfeksiyonlar ve ekimler de benekli, çizgili ve mermer çeşitleri ile sonuçlanmıştır.

Mitler ve efsaneler lalelerin etrafında dolanır. Yüzyıllardır bizi büyüleyen güzelliği ve ışıltısı açısından bu pek de şaşırtıcı değil.

lale çiçeği nasıl sulanır?
lale çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Lale çiçeğinin özellikleri

  • Botanik adı: Tulipa
  • Zambak ailesinin bitki ailesi (Liliaceae)
  • Binlerce çeşitle 150’den fazla tür
  • Kalıcı organ olarak soğanlı, otsu, çok yıllık çiçekli bitki
  • 10 ila 70 cm yükseklik
  • Dik, 4 ila 6 mızrak şeklinde, yeşil yapraklı kaynaklanıyor
  • 6 yapraklı, 6 anterli ve güçlü bir tarza sahip çiçekler
  • Türlere ve çeşitliliğe bağlı olarak Mart’tan Mayıs’a kadar çiçeklenme zamanı
  • Yaz aylarında çok sayıda tohum içeren uzun meyve kapsülleri
  • Her yerde toksik

Toksin içeriği, mideyi ve cildi tahriş edebilen lale çiçeği soğanı şeklinde lale soğanı içinde yoğunlaşmıştır. Zehirli soğanı bol miktarda tüketmek tavsiye edilmezken , rengarenk yaprakları yenilebilir ve modern mutfaklarda yemek süsleri olarak hizmet eder.

lale çiçeği nasıl bakılır?
lale çiçeği ne zaman açar?

Bakımı doğal olarak kolay

Profilde gösterilen özellikler, minimum bakım gereksinimi olan bir çiçek oluşturur. Güçlü ampulleri sayesinde laleler büyümeyi, çiçeklenme zamanını ve kışı neredeyse bağımsız olarak kontrol eder. Sonbaharda ekim yaptığınız andan itibaren, bahçıvan olarak yalnızca şu yardımcı görevleri üstlenirsiniz:

  • Şubat’tan Mayıs’a kadar her 2 haftada bir organik olarak gübreleme yapın
  • Uzun süreli kuraklık durumunda sadece su verin.
  • Zayıflayan tohum büyümesini önlemek için çiçekleri hemen kesin.
  • Bakım programındaki en önemli önlem doğru zamanda budamaktır. Lalelere, tüm besin maddelerini yapraklardan soğana taşıması için yeterli zaman verin. Bu enerji rezervine dayanarak, bir sonraki bahar, sonraki çiçeklenme ile tekrar filizlenir.
lale çiçeği hakkında bilinmeyenler nelerdir?
lale çiçeği ne zaman ekilir?

Lale çiçeğinin tarihi özellikleri

Lale çiçeği, dünya genelinde popülerlik kazanmış güzel ve gösterişli bir çiçektir. Lalelerin tarihi, 15. yüzyılda Türkiye’de başlamıştır ve o zamandan beri birçok kültürde önemli bir yere sahip olmuştur. Lale çiçekleri genellikle sevgi, tutku, sadakat ve mutluluğun sembolü olarak kabul edilir.

Lalelerin farklı renkleri, farklı anlamlar taşırlar. Örneğin, mor laleler genellikle gizemli ve büyüleyici bir havayı temsil ederken, beyaz laleler genellikle saflık, masumiyet ve barışın sembolüdür. İşte, purple tulips meaning ve meaning of white tulips hakkında daha fazla bilgi:

Purple tulips, sıklıkla lüks, zenginlik ve başarıya işaret ederler. Aynı zamanda, mor lalelerin anlamı, ilgi, hayranlık ve aşkı ifade etmek için de kullanılabilir. O halde, sevgiliniz veya eşiniz için bir demet mor lale alarak ona olan hayranlığınızı ve aşkınızı gösterebilirsiniz.

Beyaz lalelerin anlamı ise saf duyguları ve masumiyeti temsil eder. Bu nedenle, beyaz laleler özellikle nişan ve düğün törenlerinde kullanılır. Beyaz laleler ayrıca, barışın ve bağışlamanın da sembolüdürler. Birisiyle barışmak istediğinizde veya ona özür dilemek istediğinizde, beyaz laleleri hediye etmek, iyi bir seçim olabilir.

Sonuç olarak, lale çiçekleri yüzyıllardır popülerliğini koruyan ve anlamı olan bir çiçektir. Bu nedenle, özel günlerde veya sevdiklerinize sadece düşündüğünüzü söylemek için onlara bir demet lale hediye edebilirsiniz.

Lale Çiçeğinin şekli muhtemelen zengin Osmanlıların başlığını andırıyor. Yazılı kayıtlar, lalenin Doğu’da, MS 9. yüzyılın başlarında büyük ölçekte yetiştirildiğini göstermektedir. İran ve Türkiye’den laleler nihayet Avrupa’ya ulaştı ve burada ilk kez 16. yüzyılda İtalya’da yazılı olarak bahsedildiler.

Bugün bitkiler Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür, dünyadaki en büyük lale üreticisi Hollanda’dır.

Bu sağlam ve tutumlu bitkiler kendi bahçenizde kolaylıkla yetiştirilebilir. Soğan, Eylül veya Ekim aylarında yaklaşık 15 santimetre derinliğe gömülür. Bitki güneşli veya gölgeli yerlerde büyür, ancak iyi drene edilmiş bir toprağa ihtiyacı vardır. Toprak tınlı veya çok sertse, kum eklemek ideal yetiştirme koşulları yaratabilir.

Soğanı tarla farelerine karşı korumak için özel ekiciler kullanmanızı öneririz. Soğan çiçek açtıktan sonra ölür ve bir sonraki mevsimde filizlenen ve çiçek açan bir kız soğanı oluşturur. Solmuş çiçek hemen kaldırılmalıdır, ancak yapraklar sadece yapraklar tamamen kuruduğunda kesilmelidir.

Nergis dışında lale, baharın en popüler müjdecisidir. Renkli bahar benzeri buketlerde laleler en iyi karaçalı, nergis, süsen veya frezya ile kombinasyon halinde görünür.

Bu bitkilerde bulunan tuliperin zehirli olduğu için çocuklar ve hayvanlar lalelerden uzak tutulmalıdır. Kasıtsız soğan veya bitki materyali tüketimi, kramp ve kusmayla kendini gösteren zehirlenmeye yol açar.

Lale soğanı mart-mayıs ayları arasında çiçek açar. Lale soğanını eylül ayında diktikten sonra donmasını önlemeniz gerekmektedir.
Lale çiçeği olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık ve otsu bitki türlerinin ortak adıdır.
Lale hemen hemen her türlü toprakta rahatlıkla yetiştirilir. Ancak çiçeklerin daha gösterişli ve bitkinin daha sağlıklı olması için optimum toprak yapısı; taşsız, kumlu – tınlı ve kireçsiz olmalıdır. Toprağın pH aralığı 6.5 – 7.0 arasında olması istenir.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir