Petunya Çiçeği Bakımı ve Petunya Renkleri

petunya çiçeği renkleri nelerdir?

Petunya Çiçeği Hakkında

Solanceae ailesinin bir üyesi olan Petunya eğer bakımı iyi bir şekilde yapılırsa oldukça fazla uzun ömürlü bir bitki olması ile bilinmektedir. Neredeyse bütün yaz çiçek açan bu bitki sonbahar boyunca da çiçeklerini korumaktadır. Yüzlerce çeşitti olan bu çiçeğin ismi de kimi insanlara göre çok çiçekli anlamına gelmektedir. Bir renk cümbüşünü andıran petunyalara demet halinde bakılmalıdır. Petunyalar yeryüzünde 4 farklı çeşit olarak bilinmektedir.

Bunlar; çok çiçekli, zemin kaplayıcısı, küçük çiçekli ve büyük çiçeklidir. Küçük çiçekli olan modelleri tabiri caizse minyatür gibi gözükmektedir. Dekoratif ve peyzaj amaçlı evlerin, balkonların köşelerini doldurmak için kullanılırlar. Zemin kaplayıcı çeşitleri ise çoğunlukla boş duvarları kaplamak, süslemek için kullanılmaktadır. Genellikle petunyaların çeşitlerinin boyları 5 ila 7 santimetre arasında olmaktadır. Ancak bazı petunyalar basamak halinde de olabilmektedir. Petunya halk arasında umut manasına gelmektedir.

petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Petunya Bakımı

Petunyanın bakımı konusunda pek çok önemli bilgi vardır. Bu bilgiler doğrultusunda evinizde kolayca petunyalar yetiştirebilirsiniz. Evde kendi başınıza bir petunya bakımı için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  • Çiçeğinizi rüzgârın yıkıcı etkisinden korumaya itina göstermelisiniz. Bundan dolayı eğer saksınızı koyduğunuz yer aşırı rüzgâr alıyorsa ya da havanın çok sert olacağı günlerde mutlaka kapalı alanlara koymalısınız.
  • Güneşin doğrudan dik açıyla geleceği ışınlarından da çiçeği korumalısınız. İyi bir Petunya için yarı güneşli yarı gölgeli bir mekân seçiniz.
  • Ayrıca çiçeğin toprağının geçirgen ve oldukça yumuşak olmasına dikkat etmenizde önemlidir. Bu anlamda torflu olan topraklar size yardımcı olacaktır. Bu çiçeklerin toprakları asla aşırı derecede kuru kalmamalı, nemli kalması çiçeği daha memnun edecektir. Bundan dolayı sulamaya özen göstermelisiniz.

Petunya Çiçeği

Petunya çiçeği tropik çiçeklere benzemektedir. Ancak yapısı itibari ile daha dayanıklı olmalarına rağmen bazı durumlara da katlanamazlar. Petunyaların birçok özelliği bulunmaktadır. Işıkta çiçek açan bu bitkiler güneşi yarı gölgeli şekilde aldıklarında tam performans sergilemektedir.

Bu çiçekler için en uygun toprak PH 6 ila 7 arasında olmaktadır. Anavatanları Arjantin olan bu çiçeğin çiçeklenme dönemi diğer çiçeklere oranla daha uzun olmaktadır. Bu çiçekler boyutlarına göre ayrılmaktadır. Buna göre;

  • Grandiflora; bu petunyaların çiçekleri çok büyük olmaktadır. Asılı sepet ya da saksılarda yetiştirilmesi uygundur. Nemli ve sıcak yaz aylarında genellikle çürümeye yakın bir sonuç gösterebilirler. Bu durumda hava koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Multiflora; en dayanıklı ve en üretken Petunya çeşitti olarak bilinmektedir. Küçük yapılı olsalar dahi bol çiçekleri bulunmaktadır. Yazlık yataklar ya da karışık bordürler için bulunmaz doğal aksesuarlardan olmaktadır. Yağışlı havalara karşı da dayanıklıdır.
  • Floribundas; diğer petunyalara göre daha az bilinen orta düzey bir türdür. Serbest olarak çiçeklenmeleri olur ancak orta büyüklükte çiçek üretirler.
  • Mililifloras; piyasadaki bilinen en küçük petunyalardır. Çiçekleri yaklaşık olarak 1 ila 2 santimetre arasında genişlikte olmaktadır. Her mevsime uygun ve üretkenlerdir.
petunya çiçeği renkleri nelerdir?

Petunya Çiçeği Bakımı

Petunya çiçeği bakımı orta seviyelerde bir bahçelik bilgisi ile hal edilebilir. Her evde rengârenk yapısı ile iç açan petunyaların bakımı için;

  • Petunya bitkisinin etrafını malçlamanız ve 5 ila 6 santimetre olacak kadar organik bir tabaka yaratmanız halinde bitki çok daha hızlı büyüyecek ve daha erken çiçeklenmeye başlayacaktır. Malç işlemi için talaş, çim, kıyılmış ağaçların kabukları kullanılabilir. Bu işlem hem toprağın korumasını engellemek hem de yabani ot oluşmasını engellemeye yaramaktadır.
  • Eğer çiçeği saksı içerisinde yetiştirecekseniz toprak, yuvarlak ve geniş ağızlı saksıları kullanmalısınızdır. Saksının dibine biraz pomza, çakıl ya da perlit yerleştirip daha sonra toprak koymanız kökleri için daha faydalı olacaktır.
  • Toprak işlemi tamamlandıktan sonra dikimini yapacağınız petunyaların tohumlarını yerleştirin, iyice gömmek zorunda değilsiniz serpme de yapabilirsiniz.
  • Ekim işleminden yaklaşık 2 ya da 3 hafta sonra tohumlar çimlenir ve fideleri görürsünüz.
  • Daha iyi bir petunya çiçeği için güneşe maruz kalan çiçeklerin saksıları en az 2 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır.
  • Petunyanın sulamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. İster saksı ister özel çiçek kutu nerede olursa olsun belli aralıklarla düzenli su vermeniz gerekmektedir. Suyu çok seven bu çiçek yeni ekilmişse, çiçeklenme döneminde ise hafta da 2 defa su verilmelidir. Toprağının nemli kalmasını sağlayacak şekilde sıcak havalarda su miktarını arttırabilirsiniz.
  • Ayrıca bu çiçek aydınlık ve güneşi sevdiğinden günde en az 6 saat gün ışığı alacak bir mekânda yetiştirilmelidir.

Petunya Renkleri

Umudunu Kaybetme anlamı taşıyan petunyanın birçok rengi bulunmaktadır. En güzel petunya renkleri ise; beyaz, mor, mavi, kırmızı ve pembe olmaktadır. Hem yukarı doğru bakan çiçek türleri olduğu gibi aşağı doğru bakan türleri de bulunmaktadır. Bazı türlerinde çiçeğin renkleri iki renkte olabilmektedir. Beyaz içerisinde mavilikler ya da pembeli morlu farklı modellerde petunya görebilmeniz mümkündür.

Bu güzel çiçekler hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için ana sayfa üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Sevdiklerinizin zor zamanlarında onlara umut dolu mesajlar verirken Petunya çiçeğinin güzelliğinden faydalanabilirsiniz. Birbirinden farklı ve güzel diğer çiçekler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız ilgili diğer blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Petunyalar yeryüzünde 4 farklı çeşit olarak bilinmektedir. Bunlar; çok çiçekli, zemin kaplayıcısı, küçük çiçekli ve büyük çiçeklidir.
Daha iyi bir petunya çiçeği için güneşe maruz kalan çiçeklerin saksıları en az 2 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir